Anvelope radiale sau diagonale: pe care ar trebui sa aleg?

Atat anvelopele diagonale, cat si cele radiale detin un loc important pe piata anvelopelor agricole. In timp ce anvelopele radiale aduc multe beneficii importante fermei, cum ar fi mai putina compactare a solului si mai multa tractiune, exista cateva motive pentru care anvelopele orientate continua sa detina o cota de piata. Pentru a lua cea mai buna decizie pentru urmatoarea achizitie a anvelopelor agricole, trebuie sa intelegeti diferentele dintre anvelopele radiale si cele radiale si modul in care atributele acestora le afecteaza performanta pe teren (si pe drum).


Anvelope diagonale: Anvelope vechi, robuste
Tractoarele au purtat anvelope inclinate inca de cand fermierii au abandonat rotile metalice pentru pneuri in anii 1930. Anvelopele bias prezinta mai multe straturi de cauciuc intr-un model diagonal de la talon la talon. Datorita acestei metode de constructie, banda de rulare si peretele lateral al unei anvelope inclinate functioneaza ca o singura unitate. Acest lucru are ca rezultat un perete lateral rigid si puternic care poate proteja daunele cauzate de cioturi si pietre. Si pentru ca sunt rigide, anvelopele inclinate pot oferi o stabilitate excelenta pe teren deluros. Sa recunoastem: nu pamantul tuturor este plat, asa ca este deosebit de important sa nu trecem peste aceasta rezistenta a anvelopelor inclinate.

Cu toate acestea, constructia rigida a unei anvelope inclinate poate duce la o calatorie pedepsitoare pentru operator. Si cand peretele lateral al anvelopei se indoaie, la fel si banda de rulare. Aceasta deformare a benzii de rulare poate duce la o amprenta mai mica sau distorsionata, care poate creste alunecarea rotilor, poate reduce tractiunea si poate duce la compactarea suplimentara a campurilor dumneavoastra.

Avantajele anvelopelor diagonale:
Pret de achizitie mai mic.
Peretele lateral rigid previne balansarea pe dealuri
Peretii laterali durabili protejeaza impotriva perforatiilor de la pietre, bete etc.

Dezavantajele anvelopelor diagonale:
Compactare crescuta si rut/afundare in camp datorita amprentelor mici ale acestora.
Consum mai mare de combustibil datorita cresterii ruturilor/ scufundarii in noroi.
Inconfortabil.
Capacitate de sarcina mai mici comparativ cu radialele moderne.
Se va uza rapid cu calatoria prelungita pe drum din cauza acumularii de caldura.


Cand sa cumparati anvelope diagonale?
Dupa cum sunteti pe cale sa invatati, anvelopele radiale sunt optiunea preferata pentru majoritatea utilizarilor in ferma astazi. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca anvelopele de moda veche pentru ferma cu straturi inclinate sunt invechite. Deoarece costa mai putin, anvelopele orientate sunt o achizitie excelenta pentru tractoarele dvs. secundare sau utilitare. Acesta ar putea fi tractorul pe care il utilizati pentru cosirea santurilor, taierea si greblarea fanului si efectuarea treburilor in jurul loturilor de vite si a altor locuri de crestere a animalelor. Anvelopele bias exceleaza si la mini-directoare si motocositoare ZTR. Profilul rotunjit al benzii de rulare a unei anvelope cu straturi inclinate poate ajuta la minimizarea daunelor atunci cand faceti viraje stranse pe gazon si va limita cat de rau sunt rupte loturile de animale atunci cand sunteti fortat sa lucrati in noroi.

 

Anvelope radiale: cea mai buna optiune pentru majoritatea utilizarilor agricole
In 1957, Pirelli a devenit prima companie care a adus o anvelopa radiala pe piata agricola. Constructia din doua parti este ceea ce diferentiaza radialele de anvelopele bias. Straturile de cablu sunt aranjate la 90 de grade fata de directia de mers, iar zona de sub banda de rulare este infasurata in jurul circumferintei anvelopei cu curele radiale din otel sau material textil. Cu o anvelopa radiala, flexiunea laterala nu este transferata pe banda de rulare, permitand o uzura mai uniforma. Aceasta inseamna ca banda de rulare a unei anvelope radiale poate dura de 2 pana la 3 ori mai mult decat banda de rulare a unei anvelope inclinate.

Constructia unei anvelope radiale permite o amprenta mai mare si mai uniforma a anvelopei. Pe masura ce incarcati o anvelopa radiala, amprenta acesteia creste de fapt mai mult (nu mai lata). Acest lucru pune mai multe urechi pe sol pentru mai putina alunecare si mai multa tractiune, iar amprenta mai mare limiteaza, de asemenea, compactarea solului, ceea ce va poate reduce recolta. Radiatii sunt proiectati sa functioneze la presiuni de umflare mai mici, ceea ce este esential in prevenirea pierderii de randament si a profitabilitatii mai scazute din compactarea solului.

Avantajele anvelopelor radiale:
Mai putina compactare a solului (cand este umflat corespunzator).
Banda de rulare mai durabila si mai durabila datorita unei mai bune disipari a caldurii.
Cost mai mic pe ora datorita benzii de rulare mai lungi.
Economie mai buna de combustibil datorita tractiunii crescute si alunecarii reduse.
Plimbare mai confortabila.
Manevrare mai sigura.
Capacitate de sarcina mai mari.
 
Dezavantajele anvelopelor radiale:
Mai scumpe decat anvelopele diagonale.
 

Cand sa cumparati anvelope radiale?
Sigur, te poti descurca cu anvelopele diagonale pe tractoarele si uneltele tale mai mici, dar cand vine vorba de plantare, stropire, recoltare si prelucrare a solului, ar trebui sa va orientati spre anvelopele radiale

Lasă un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate înainte de publicare